Aambeien

Aambeien Wat zijn het? Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus (poepgaatje). Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen. Aambeien zorgen soms voor verlies van een klein beetje bloed, slijm of ontlasting. Soms zakken ze met de ontlasting naar buiten; dat geeft een vervelend, drukkend gevoel. Waardoor komt het? Aambeien ontstaan door een hoge druk in de anus en omgeving. Deze hoge druk kan vooral ontstaan door hard persen bij de ontlasting of bij een bevalling. Ook langdurig hoesten zorgt voor druk. Kan het kwaad? Hoewel aambeien vervelende klachten kunnen geven, zijn ze onschuldig en verdwijnen ze vaak vanzelf. Wat kunt u er zelf aan doen? U kunt ervoor zorgen dat de ontlasting zacht is: drink veel, zorg voor lichaamsbeweging en gebruik vezelrijke voeding. Bruin brood, zemelen, groente en vruchten bevatten veel vezels. Die vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Ga bij aandrang direct naar het toilet; ophouden maakt de ontlasting hard. Hard persen is niet goed, de ontlasting moet rustig ‘passeren’. Bij irritatie of jeuk rond de anus kunt u beter geen ruw wc-papier gebruiken, maar een nat washandje. Soms helpt het om uitstulpingen die naar buiten zakken voorzichtig naar binnen te duwen. Aambeienzalf kan pijn of jeuk verzachten; deze is bij de drogist of apotheek te koop. Wanneer naar de huisarts? Neem contact op met uw huisarts: als er bloed of slijm bij de ontlasting zit en u niet zeker weet of het door aambeien komt; als u ondanks de opgevolgde adviezen pijn of problemen met de ontlasting blijft houden; als in korte tijd een uitstulping bij de anus ontstaat die erg gezwollen is en veel pijn doet; als u denkt een aambei te voelen, maar hierover twijfelt. Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

Afdrukken Afdrukken