Koortslip

Een koortslip Wat is het? Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen. Er ontstaat een plekje dat jeukt, brandt of pijn doet. Het plekje zwelt op, wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes. Na een of twee dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Na ongeveer een week is de lip weer genezen. Een koortslip komt vaak terug, meestal op dezelfde plaats. Waardoor komt het? Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus dat in het vocht van de blaasjes zit. Het herpesvirus is een besmettelijk virus dat zich via knuffelen en kussen kan verspreiden. Het eerste contact vindt meestal plaats op kleuterleeftijd. Soms geeft het virus helemaal geen klachten. Maar meestal ontstaat een infectie in de mond. De infectie geneest, maar het virus verdwijnt niet uit het lichaam. Het virus blijft sluimeren in de zenuwcellen van de huid. Pas als het virus de tweede keer actief wordt, ontstaat een infectie op of rond de lippen. Het herpesvirus kan telkens opnieuw een koortslip veroorzaken. Zonlicht, koorts, menstruatie of stress kunnen het virus activeren. Kan het kwaad? Een koortslip is lastig en pijnlijk, maar kan zelden kwaad. Een koortslip is wel besmettelijk. Het herpesvirus dat in de vochtige blaasjes zit, kan door zoenen of na aanraking met de vingers worden overgebracht. Zo kan het virus ook in het oog of op de geslachtsorganen (vaginaslijmvlies, eikel of voorhuid) terechtkomen en blaasjes veroorzaken. Pas als de blaasjes zijn opgedroogd, kan er geen virus meer worden overgedragen. De blaasjes genezen vanzelf (zonder littekens), maar kunnen af en toe terugkomen. Babys kunnen wel ernstig ziek worden na een contact met het herpesvirus. Knuffel dus nooit een baby als u een koortslip heeft. Wat kunt u er zelf aan doen? Raak de blaasjes niet aan. Was uw handen regelmatig, zeker wanneer u de blaasjes per ongeluk toch heeft aangeraakt. Het herpesvirus blijft altijd in uw lichaam zitten. Daar is niets tegen te doen. U kunt wel proberen te voorkomen dat u opnieuw een koortslip krijgt: Gebruik een goed beschermend zonnebrandmiddel voor uw lippen. Zorg voor een goede weerstand. Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en genoeg nachtrust zijn daarvoor belangrijk. Sommige mensen vinden het prettig om bij een koortslip vaseline of zinkolie op hun lippen te smeren. Sommige mensen vinden het prettig om bij een koortslip vaseline of zinkolie op hun lippen te smeren. Wanneer naar de huisarts? Ga naar uw huisarts als de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn of als de ontsteking zich uitbreidt. In dit laatste geval zijn er bacteriƫn in de blaasjes gekomen die nog een andere infectie hebben veroorzaakt. Dan is behandeling door uw huisarts nodig.

Afdrukken Afdrukken