Roos

Roos Wat is het? Roos is een aandoening waarbij veel huidschilfers op de behaarde hoofdhuid verschijnen. De kleine witte schilfers zitten vaak los in het haar. Waardoor komt het? De oorzaak van roos is niet bekend. Cellen van de hoofdhuid vernieuwen zich voortdurend. Oude cellen laten van de huid los. Bij mensen met roos vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel als normaal. Zodoende zijn er ook twee keer zoveel oude cellen die loslaten. Daardoor ontstaan de schilfers. Meestal neemt de werking van de kliertjes in de huid ook toe, waardoor er meer talg en vet op de hoofdhuid komt. Het vet kan jeuk veroorzaken. Kan het kwaad? Roos kan geen kwaad en is niet besmettelijk. Het kan ook geen kaalheid veroorzaken. Meestal verdwijnt roos na enige tijd vanzelf, maar het kan altijd weer terugkomen. Wat kunt u er zelf aan doen? Met een anti-roosshampoo kunt u het probleem vaak verhelpen. Anti-roosshampoo bevat seleniumsulfide of zinkpyrithion; deze stoffen remmen de snelle aanmaak van huidcellen. Laat de shampoo vijf tot tien minuten inwerken en was uw haren er om de paar dagen mee. Wanneer naar de huisarts? Neem contact op met uw huisarts: als u slechts op een of enkele plekken in het haar schilfers heeft; als u ook schilfers op uw voorhoofd of in het gezicht krijgt. Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

Afdrukken Afdrukken